Shampoo zonder sulfaten voor mannen overbodig?
Iedereen is tegenwoordig op zoek naar de meest gezonde haarverzorgingsproducten en dan wordt er ook al snel gekeken naar een shampoo zonder sulfaten en eventueel ook zonder parabenen. In deze blog heb ik het specifiek over sulfaatvrije shampoos.
Waar wij mannen vroeger wellicht net iets minder kritisch waren in vergelijking met vrouwen over onze shampoo, is dat nu toch wel veranderd. Mannen willen goede haarproducten met gezonde ingrediënten. Voor veel mannen betekent dat een sulfaatvrije shampoo.
Wat zijn sulfaten?
Sulfaten zijn oppervlakte-actieve stoffen, in het Engels ook wel surfectants genoemd. Sulfaten zijn eigenlijk de zouten van zwavelzuur. Sulfaten hebben vooral een reinigende werking en zorgen ervoor dat een shampoo goed schuimt.
Shampoo zonder sulfaten schuimt daarom vaak iets minder en heeft een net iets minder effectieve reiniging. Als je op de verpakking gaat kijken van een shampoo met sulfaten, dan vindt je vaak een of meerdere van onderstaande sulfaten terug:
- SLS | Sodium Lauryl Sulphate
- SLES | Sodium Laureth Sulphate
- ALS | Ammonium Lauryl Sulfate
- ALES | Ammonium Laureth Sulfate
Zijn sulfaten echt zo schadelijk?
Hoewel het wellicht beter is om sulfaatvrije shampoo te gebruiken, is er toch wel een kleine heksenjacht ontstaan op producten met sulfaten. Het is een chemisch ingrediënt dat een duidelijk werking heeft, maar zoals met veel ingrediënten in cosmetica, kan het zijn dat je er gevoelig voor bent.
Een sulfaatvrije shampoo is milder voor je haar en hoofdhuid en geeft minder vaak irritatie. En sulfaten zijn ook gewoon goedgekeurde hulpstoffen in Europa. Wanneer je er niet gevoelig voor bent, dan zal je er in principe helemaal niets van merken als je een shampoo met sulfaten gebruikt.
Voor een uitgebreidere analyse over zowel sulfaten als parabenen, raad ik aan om deze blog post te lezen!
Wat zit er in sulfaatvrije shampoo ter vervanging?
Elke shampoo is geformuleerd om jouw haar te reinigen, dus ook een shampoo zonder sulfaten heeft ingrediënten nodig die dat goed doen. Dus sulfaten worden dan vaak vervangen door ingrediënten die er erg op lijken.
Vervangende ingrediënten die je vaak terugziet in sulfaatvrije shampoo:
- Sodium Lauroyl Methyl Isethionate
- Cocamidopropyl Betaine
- Sodium Lauroyl Sarcosinate
- Cocamide DEA en MEA
- Propylene glycol
- Coco-betaine
Niet alle sulfaatvervangers zijn hetzelfde, want sommige zijn wellicht nog wel hardnekkiger dan sulfaten zelf. Sulfaatvervangers die je beter kan vermijden zijn de Cocamide DEA/MEA, propylene glycol en Cocamidopropyl Betaine bijvoorbeeld. Klik de links voor meer gedetailleerde informatie van een betrouwbare bron.
Als een sulfaatvrije shampoo deze ingrediënten heeft is het technisch gezien wel sulfaatvrij, maar de ingrediënten hebben dezelfde effecten. Dat komt omdat fabrikanten graag nog steeds hebben dat hun shampoo zonder sulfaten goed schuimt.
Goede sulfaatvervangers die je in een ingrediëntenlijst kan vinden zijn bijvoorbeeld ingrediënten die eindigen op Isethionate, sulfosuccinate en glucoside. Ook zie je regelmatig dat zeer natuurlijke, sulfaatvrije shampoos als hoofdbestanddeel aloë vera bevatten.
De bovengenoemde ingrediënten in sulfaatvrije shampoos zijn daadwerkelijk ingrediënten die milder zijn voor je haar en hoofdhuid.
Is het wel nuttig dan om een sulfaatvrije shampoo te gebruiken?
Je kan je inderdaad afvragen hoe nuttig het is om per se een shampoo te gebruiken zonder sulfaten, aangezien veel vervangers nog steeds ingrediënten bevatten die irritatie kunnen veroorzaken.
Het is vooral belangrijk om goed te kijken naar een sulfaatvrije shampoo met de juiste ingrediënten als je vaak irritatie krijgt van bepaalde shampoos of andere cosmetische producten. Sulfaten zelf zijn niet schadelijk en zorgen ook niet voor kanker, zoals vroeger wel eens werd gedacht.
In een bepaalde mate is shampoo zonder sulfaten dus ook wel een klein beetje een marketing term die fabrikanten graag gebruiken om hun producten aan te prijzen.
Wanneer je vaak last hebt van droog haar, dan kan het ook nuttig zijn om te kijken naar natuurlijke shampoos met goede sulfaatvervangers, want sulfaten en de mindere vervangers zijn erg goed in het reinigen van je haar en soms eigenlijk iets te goed.
Dan worden de natuurlijke oliën uit je haar gewassen en voelt het droog aan. Wanneer je vettig haar hebt, dan is een shampoo met sulfaten dus eigenlijk helemaal geen slecht idee als je geen irritatie ervaart.
De beste sulfaatvrije shampoo voor mannen in de Moquer shop
Het kan me voorstellen dat je na het lezen van deze blog post een klein beetje door de bomen het bos niet meer ziet, want welke sulfaatvrije shampoo moet ik dan wél kiezen?
Hieronder heb ik een paar goede shampoos zonder sulfaten bij elkaar gezocht die de juiste sulfaatvervangers bevatten.
Solid State Shampoo Bar
Shampoo bars zijn relatief nieuw en worden steeds populairder. Dit product bevat slechts een paar ingrediënten en dat zijn allemaal natuurlijke oliën en boters. Daarom schuimt dit product weinig, maar het is een van de meest natuurlijke reinigers voor je haar en hoofdhuid.
O'douds Pumpkin Seed Shampoo
Ook dit is niet een standaard sulfaatvrije shampoo, want het is meer een reinigende olie. Ook dit product schuimt niet heel veel, maar het helpt wel om overtollige olie af te breken en je haar te reinigen. Het behoudt de natuurlijke oliën in je haar zodat je haar en hoofdhuid niet uitdrogen. Daarna zou je eventueel de O'douds Conditioner kunnen aanbrengen voor meer hydratatie.
Hanz de Fuko Shampoo
Onze populairste sulfaatvrije shampoo in de shop bevat als zesde ingrediënt een klein beetje Cocamidopropyl Betaine. Het allerliefst zou je dit ingrediënt willen vermijden, maar aangezien het als zesde ingrediënt in de formule zit, betekent dat er in de praktijk erg weinig van inzit. Het gebruikt namelijk 4 alternatieve sulfaten die als volledig veilig aangemerkt worden en dus een score 1 krijgen op de website van EWG.
Daarna kan je eventueel de Hanz de Fuko Conditioner aanbrengen voor meer hydratatie.
Conclusie
Sulfaatvrije shampoos zijn erg populair, maar niet elke shampoo zonder sulfaten is hetzelfde. Met deze blog post heb ik geprobeerd om je iets meer wegwijs te maken in de wereld van sulfaatvrije producten. Het is ook belangrijk om je vooral niet gek te laten maken en gewoon zelf wat ingrediënten op te zoeken. Er zijn meerdere goede sites met databases vol cosmetische ingrediënten, zoals de EWG website waar ik naartoe linkte.
Maar in de Moquer shop kan je zeker meerdere shampoos vinden die sulfaatvrij zijn en ook geen alternatieve ingrediënten bevatten die eigenlijk hetzelfde zijn. Op bijna elke productpagina vind je ook meteen de ingrediëntenlijst en kan je bekijken of er iets inzit dat je liever niet in je shampoo wilt hebben.
En dan nog even dit...
Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden op het gebied van haarverzorging, haarstyling en grooming!